Pedagogische visie

Pedagogische visie

Pedagogische visie

Ik ben van mening zoveel mogelijk uit het kind zelf te laten komen. Het is aan mij de taak om een kind hierin te begeleiden en aan te moedigen/stimuleren. Een kind geeft over het algemeen zelf aan wanneer het eraan toe is om aan de volgende ontwikkeling te beginnen. Ik wil maximaal 4 kinderen per dag opvangen zodat ik ieder kind voldoende individuele aandacht kan geven.

Bij Butterfly wordt zoveel mogelijk de thuissituatie 'nagebootst'. Voor kinderen zijn regelmaat, rust en veiligheid erg belangrijke onderdelen voor een goede ontwikkeling. Als een kind zich niet veilig voelt zal dit de ontwikkeling niet ten goede komen.

Ik stimuleer het inititief van het kind zoveel mogelijk met voor mij als doel dat het kind zijn of haar fantasie gebruikt. Ik zal een kind niet 'pushen' om iets te doen. Ik zorg er wel voor dat de kansen er wel zijn door in ontwikkelingsmateriaal te voorzien

Locatie

Ik woon in een eengezinswoning in een kindvriendelijke wijk. Ik heb een grote voor- en achtertuin met genoeg speelmogelijkheden en vlakbij is er een speeltuintje en ook de Toolenburgsche plas is om de hoek. Zelf ben ik graag buiten, en als het weer het toelaat zullen we ook veel buiten zijn. In de tuin staan er plantenkassen waar groente en fruit in wordt verbouwd. De kinderen zullen hierin volledig betrokken worden zodat ze leren waar hun eten vandaan komt. Regelmatig zal er eten uit eigen tuin op het menu staan.

In de ruime woonkamer staat een grote kast met bakken vol speelgoed die ik aan het begin van de dag zal klaarzetten. Voor de kinderen is er een eigen hoekje met tafel en stoeltjes om te knutselen. Als de kinderen zich willen terugtrekken heb ik een grote zitzak staan waar ze bijvoorbeeld lekker een boekje kunnen lezen. Voor de kleinsten is er een box maar ik zal ook de baby's zoveel mogelijk erbij betrekken. Zo worden de kleintjes gestimuleerd om te bewegen en de grotere kinderen om te leren omgaan met de baby's.

Er is een aparte slaapkamer voor de kinderen. Per dag heeft ieder kind z'n eigen bedje, welke aan het eind van de dag verschoond worden zodat de kinderen altijd in een schoon bedje liggen.

Ik heb ook 2 katten rondlopen, zij komen niet op de slaapkamer en de kinderen kunnen niet bij de etensbakjes of kattenbakken komen.

Mijn huis is volledig goedgekeurd door de GGD.

Flexibele opvang

Ik bied flexibele opvang, dit houdt in dat u in principe per uur opvang kunt afnemen, echter ik raad aan om opvang per dagdeel af te nemen dit is in het voordeel van het kind op deze manier blijft de regelmaat het beste gewaarborgt.

Omdat ik maximaal 4 kinderen per dag wil opvangen betekent dit dat ik makkelijker in kan spelen op onverwachte situaties voor de ouders en er extra opvang gewenst is. Ik mag maximaal 5 kinderen op een dag opvangen dus als de nood er is kunnen we kijken naar een oplossing.

Voeding

Ik ben een groot voorstander om kinderen zoveel mogelijk te laten proeven. Op deze manier leren ze hun smaak goed te ontwikkelen. Echter ben ik van mening dat zoet nog niet teveel aan kinderen moet worden aangeboden, wel in de vorm van groente en fruit maar zo min mogelijk in de vorm van suiker. We zullen als activiteit wel een keer koekjes bakken of iets dergelijks maar dan zal ik zo mogelijk gebruik maken van een natuurlijke suikervervanger.

Qua broodbeleg zal er in principe eerst een boterham met hartig beleg gegeten worden en daarna een boterham met zoet zoals bijvoorbeeld met appelstroop.

Zoals ik al eerder vermeldde verbouw ik zelf het een en ander aan groente en fruit. Op deze manier wil ik de kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt.